Lovindi

Chât. Ausone & Chât. Cheval Blanc laten classificatie varen van‘1er grand cru classé A’Saint-Emilion

Château Ausone en Château Cheval Blanc laten hun classificatie varen van ‘1er grand cru classé A’ Saint-Emilion

Saint-Emilion daverde even op zijn grondvesten. Château Ausone en Château Cheval Blanc hebben geen aanvraagdossier ingediend voor de nieuwe classificatie die volgend jaar wordt bekendgemaakt. De sluiting van de classificatieaanvragen van Saint-Emilion vond plaats op 30 juni en deze twee toonaangevende kastelen hebben hun exemplaar niet teruggestuurd: Château Ausone, eigendom van de familie Vauthier en Château Cheval Blanc, parel aan de kroon van de LVMH-groep en deels eigendom van de familie Frère. Sinds 1954, de datum van de eerste classificatie, vormen Ausone en Cheval Blanc het duo bij uitstek in de classificatie ‘1er grand cru classé A’. 10 jaar geleden kregen beiden het gezelschap in deze categorie van Château Angélus en Château Pavie. Dit betekende dat de kastelen steeds meer aanzien kregen hetgeen ook vaak met forste prijsstijgingen gepaard ging.

Maar de laatste ranglijst van 2012 riep toch vraagtekens op. De criteria gaven een prominente plaats aan de kwaliteit van de wijn, die uiteraard beoordeeld werd tijdens enkele zeer serieuze proefsessies. Maar daarnaast werden ook minder oenologische criteria belangrijk zoals de mogelijkheid om bezoeken te organiseren en andere eerder marketing gerelateerde zaken.

De nieuwe indeling die in 2022 zal worden onthuld, blijft quasi ongewijzigd ten opzichte van de vorige. De reputatie van het kasteel telt voor een groot deel (35%) mee. Daarom doen château's er blijkbaar goed aan om naast het maken van hun uitstekende wijnen ook de nodige ‘show’ te kunnen geven. Dit komt er op neer dat ze dienen te verschijnen in gerenommeerde tijdschriften en kranten en dat ze de nodige medailles en scores dienen te hebben. Gezien worden op TV of in films blijkt eveneens belangrijk maar ook het aantal volgers op sociale media dient te vermenigvuldigen. Allemaal aspecten die voor de familie Vauthier niet belangrijk zijn. En aan de kant van Cheval Blanc - in een tijd van boslandbouw en milieuproblemen - wordt er niet langer aan de nieuwe criteria voldaan.


Het opgeven van de classificatie voor een Château uit Saint-Emilion is een beetje alsof een sterrenchef zijn sterren opgeeft omdat hij wat op het bord ligt belangrijker vindt dan het interieur of de keur van het uniform van het personeel.



Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Blog

Heeft u een vraag?